Un any més, IDAPA i Picurt col·laboren per organitzar una jornada vinculada amb la societat, l’economia i el medi ambient pirinenc. Aquest 2016, el tema que s’ha escollit és el canvi climàtic.
La jornada ha comptat amb la participació de Mario Rodríguez, director executiu de Greenpeace Espanya, Idoia Arauzo, coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Joan Herrera, membre de la Fundació Energías Renovables i Salvador Samitier, director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
La jornada ha possat de manifest la fragilitat i vulnerabilitat del Pirineu enfront als efectes del canvi climàtic, però també la necessitat de que els pirinencs tinguem una actitud proactiva per mantenir la connexió del valors rurals i de muntanya amb la cada cop més gran població urbana. En aquest sentit, s’ha parlat del que es sap avui sobre els efectes del canvi climàtic al Pirineu, les dades que s’estan recopilant i quines accions d’adaptació i mitigació s’estan possant en marxa.
Igualment, s’ha fet énfasi en la oportunitat que té el Pirineu per convertir-se en un territori model pel que fa a la gestió energètica, i les possibilitats exepcionals del nostre territori per fer ús de fonts d’energies renovables per abastir-nos.
El debat ha remarcat les dificultats existents en l’àmbit estatal per impulsar les energies renovables i la dominança dels interessos de les grans corporacions energètiques enfront a l’interès comú i que es posa de manifest amb iniciatives estatals com l’anomenat “impost al Sol” que desincentiva l’autoconsum. També s’ha posat sobre la taula les possibilitats que s’obren amb la futura expiració de les concessions públiques per a l’explotació de l’aigua i que amb tota probabilitat seran font de debats intensos en els propers anys.