La necessitat de retenir població i fixar nous habitants són reptes recurrents que formen part des de fa molts anys de debats, treballs i plans d’actuació impulsats per les administracions i les entitats que treballen en la dinamització del món rural i que generalment, han intentat abordar-se des de la perspectiva de la dinamització econòmica i la millora dels serveis.
Paral·lelament, els imaginaris sobre la ruralitat, i la importància de valors que cada vegada prenen més força en el context actual, com ara el consum sostenible i de proximitat, la vida saludable o el contacte amb un entorn natural, fan que, per a molta gent, el món rural sigui un espai atractiu on viure.
El creixement de la població o la recepció de nous habitants depèn de múltiples factors del territori com ara l’accessibilitat, les oportunitats laborals, la presència dels serveis, la disponibilitat d’habitatge, els actius naturals o les tendències i relacions socials. Per aquest motiu, és important treballar per impulsar polítiques de desenvolupament local que tinguin una visió global del territori i permetin acollides amb èxit.
Des de mOntanyanes, en col·laboració amb el Consorci GAL Alt Urgell Cerdanya i dins del marc del projecte Odisseu, hem elaborat el Manual d’Acollida al món rural, dirigit als i a les tècniques dels grups d’acció local Leader de Catalunya, amb l’objectiu de tenir una guia per desenvolupar accions d’acollida als territoris rurals, i definir passos per acompanyar i assessorar en el procés de recepció de
nous pobladors d’una forma òptima.