preloader

Rialp, terra d’oficis

Client

Ajuntament de Rialp

Servei

Dinamització cultural i turística

Data

25 agost 2020

arrow-left
arrow

SOBRE LA FIRA

Rialp, terra d’oficis és una proposta de turisme cultural i dinamització local que vol fer visibles les principals singularitats de Rialp i els pobles del municipi.

A més de comptar amb un paisatge excepcional i variat; nombrosos senders (alguns poc coneguts, però que amaguen joies de la natura i de l’activitat humana), i una completa oferta de serveis, el municipi té una característica per la qual destaca especialment: concentra una important quantitat d’artesans i persones d’ofici disposades a mostrar-lo.

 

OBJECTIUS

L’objectiu del projecte és atansar al visitant la realitat d’aquest territori que vol conservar vives les seves arrels i viure d’acord amb aquells recursos que són més propers. Per això, hem confeccionat un seguit de rutes i propostes per a tots els gustos (caminades, excursions, itineraris en cotxe…) que combinades amb les activitats que s’ofereixen des dels pobles permeten endinsar-se en la vida d’unes muntanyes de les quals tots formem part.

En la memòria de les persones grans, Rialp era un poble d’oficis: sabaters, sastres, basters, fideuers, terrissaires, modistes, ferrers…, n’hem trobat més de trenta!

Als petits pobles, en canvi, gairebé tothom era pagès i vivien de la ramaderia gràcies als recursos que tenien més a l’abast: pastures, agricultura de muntanya, boscos… Tot aquest entramat formava part d’un equilibri econòmic que va perpetuar-se durant segles i que va anar dibuixant i deixant empremta en el territori que avui podem veure.

Tant el paisatge com la seva gent han anat transformant-se d’acord amb les influències d’un món cada cop més connectat. Tot i així, les arrels del passat i els recursos que ofereix el mateix territori han seguit marcant línies de desenvolupament i formes de vida. Pagesos que han sabut mantenir viva l’activitat, pobles revitalitzats on s’han iniciat noves activitats: artesania innovadora i tradicional; propostes gastronòmiques molt especials; recuperació d’antics oficis. En definitiva, un paisatge que deixa empremta i que s’ha fet amb l’empremta dels que hi viuen i hi han viscut, alimentant-se mútuament.